Stalhistorie

 

Brouwhuis

Stal De Blikhalm bestaat sinds 1972 en is opgericht in Brouwhuis.
In 1974 werd het serieuzer aangepakt met de aankoop van enkele goede merries. Zoals Dorina Juliana B. (met moeder's vader Spear of Marshwood).
Het eerste veulen dat geboren werd, is zoon Marco van De Blikhalm (met vader Firo van De Vennen). Marco werd de eerste goedgekeurde hengst van de Stal.

De oudste merrie van Stal De Blikhalm is Rosalinde, n van de eerste nakomelingen van Marco van de Blikhalm. Rosalinde is Kroon Preferent.
De moeder van Rosalinde was Fanny van Edelweiss (1e premie, Kroon Preferent). De lijn van Fanny heeft vier Kroon Preferente nakomelingen gebracht, waaronder Rosalinde en Fanny II (mini; 1e premie). Uit Fanny II is Jumpy van De Blikhalm geboren.
 

Aarle-Rixtel

Shetlandpony's

Sinds 1990 is de Stal in Aarle-Rixtel gevestigd. In hetzelfde jaar is de stal samengegaan met Stal De Nachtegaal van familie Berben en dit leidde tot de combinatie Swinkels/Berben.
Stal De Nachtegaal is begonnen in 1982 met 2 pony's van Stal De Blikhalm. In 1984 werden er vier merrieveulens bijgekocht van Stal van 't Hof.
 

Vanaf 1984 zijn er door de combinatie Swinkels/Berben geen andere bloedlijnen meer aangekocht. Alleen doorgefokt met bestaande lijnen en een goede hengstenkeuze, waaronder Koert van Stal Olyhof (1e premie definitief goedgekeurd). In 1994 werd Cansas van Stal Possemis (1e premie definitief goedgekeurd) aangekocht en in 2004 Kevin van Bunswaard (1e premie definitief goedgekeurd). Verder bezit de combinatie Swinkels/Berbende eigen gefokte hengst Noir van De Nachtegaal.
 

 

 

Behaalde resultaten

En van de eerste fokresultaten was Danoeska van De Blikhalm, Evinette van De Nachtegaal en Dominant van De Blikhalm (definitief goedgekeurd).

Vanaf 1977 was de Stal tijdens de vele nationale keuringen steeds te vinden in de voorste regionen. De grote doorbraak kwam eind tachtiger jaren. De Stal werd in 1995 met Danoeska van De Blikhalm voor de eerste maal nationaal kampioen en in 1996 voor de tweede maal met Henriette van De Nachtegaal. In 1997 werd Danoeska van De Blikhalm jubileumkampioen. Het jubileumkampioenschap wordt eens in de vijf jaar gehouden. In 1998 werd Nanette van De Nachtegaal nationaal veulenkampioen.

In de loop der jaren heeft de Stal vele maatskampioenen voortgebracht. In de laatste 25 jaar heeft de Stal 94 (reserve-) kampioenen in vier verschillende maten voortgebracht. Verder zijn er sinds 1979 11 hengsten goedgekeurd. Ook zijn er merries in diverse landen (en werelddelen) te vinden. Zoals in Zweden, Finland, Polen, Zwitserland, Duitsland en Costa Rica.

Voor fokresultaten welke nog aanwezig zijn in de eigen Stal, zie de fotogalerij.